Start
EN
IJs & L
Technische informatie over de schaats


Ronding
Ronding

Op de cirkelschijf die we voor de rondinguitleg uitknipte, zetten we tegenover het schaatssegmentje een hoek uit van 48 graden.

Ronding
Ronding

Vervolgens knippen we een van deze lijnen in. Precies tot aan het middelpunt.

Ronding
Ronding

Dan de uiteinden over elkaar schuiven tot de tweede lijn van de 48 graden hoek.

Ronding
Ronding

Op die lijn plakken we het uiteinde vast met doorzichtig plakband.

Ronding
Ronding

We hebben nu van de platte schijf een driedimensionale kegel gemaakt, met een tophoek van 120 graden. Dit levert voor een gebogen schaats een uitvoerbaar model op, wat praktisch maximaal haalbaar is. Ieder grotere tophoek (minder buigen) is ook mogelijk. In het rekenmodel op de pagina berekend buigen wordt met een tophoek van 140 graden gewerkt. Het kleine segmentje van 4mm aan de rand van de kegelbasis is het schaalmodel van de gebogen schaats.

Ronding
Ronding

De Bending die de schaats nu heeft bij een loodrechte stand op het ijs zien we als we van de zijkant tegen de rechtopstaande kegel kijken.(foto) De ronding zien we als we van de voorkant kijken. Die ronding is nagenoeg hetzelfde als van de platte schijf. Dit betekent dat er voor de glijeigenschappen (optimale druk) niets veranderd is door het buigen. Wel maakt de kegelbasis een hoek van 60 graden met het ijs, en zal de schaats dus in loodrechte stand op het ijs toch nog een cirkelboog van 36,4 m. maken

Ronding
Ronding

Maakt de schaats een hoek van 60 graden met het ijs dan maakt de kegelbasis er een hoek van 30 graden mee, en zal een cirkelboog van 21 m. gevolgd worden. (18,2m / cos30)

Ronding
Ronding

De minimale hoek die de schaats van dit model met het ijs kan maken is 30 graden. Hij raakt dan over zijn volle lengte het ijs en zal een cirkelboog van 18,2 m. maken. De basiscirkel van de kegel. Bij een kleinere hoek gaan de punt en het achterstuk van de schaats in het ijs snijden terwijl het middenstuk wordt opgetild. Dat is heel effectief remmen!! Bij de kegel kan dat niet zonder hem te vervormen, maar de schaats is in werkelijkheid maar een heel klein stukje van zo'n kegel en dan kan dat wel gebeuren.